Klimatické trendy pro obilnici severozápadní Sýrie

Publikováno: 12. 7. 2024 Doba čtení: 1 minuta
Prezentace Klimatické analýzy na Idlibské Univerzitě.
© Foto: Člověk v tísni

Oblast údolí Sahl al-Ruj má zásadní význam pro potravinovou bezpečnost severozápadní Sýrie, kde je vysoký počet vnitřně vysídlených osob, které mají omezený přístup k zemědělské půdě a produkci. Původní ekosystém planiny, či bažiny, byl historicky ovlivněn rozsáhlým zemědělským projektem na zlepšení životního prostředí „Al Ghab“, který probíhal v 50. a 60. letech 20. století. Intenzivní pěstování plodin a masivní investice do zavlažování v 90. letech 20. století nadále zásadně ovlivnily vývoj celé oblasti. Dopady na životní prostředí se ještě zhoršily odlesňováním, nadměrným využíváním přírodních zdrojů, a to i v důsledku konfliktu a užíváním znečištěných vod.

Pro posouzení situace a zranitelnosti oblasti vůči změně klimatu jsme spolu se společností Big Terra analyzovali agroklimatické trendy v severní části Sahl Al-Ruj, pro období mezi lety 1979 a 2050.

Z analýzy dat mezi roky 1979 až 2023 vyplynuly tyto trendy:

  • Trvalý nárůst maximálních týdenních teplot z 27 °C na více než 29 °C, přičemž posledních 13 let teploty překračují 30 °C
  • Výpar se za posledních 40 let zvýšil o 10 %
  • Došlo k nárůstu extrémních mezisezónních rozdílů a to zejména v posledních dvou dekádách

Prognózy do roku 2050 naznačují další nárůst teploty o 1 °C a stále častější období s průměrnými měsíčními teplotami nad 30 °C. Situace v oblasti se bude pravděpodobně neustále zhoršovat v důsledku častějších období sucha. Agroekosystém nutně potřebuje lepší zavlažování a stabilnější přístup k celému ekosystému. Vedle agrotechnických opatření jsou ke stabilizaci dynamiky mikroklimatu a řešení potravinové bezpečnosti, obživy a životního prostředí, zapotřebí především i řešení blízká přírodě (Nature based solutions), jako je třeba agrolesnictví, integrované zemědělství, regenerativní zemědělství aj. Výsledky byly v květnu prezentovány odborníkům na Idlibské univerzitě. 

Autor: Jan Svitálek, Odborník na agrikultůru

Související články