Komunitní přístup k ochraně přírody v Zambii: Dostatek jídla začíná v lese

Publikováno: 9. 4. 2025 Doba čtení: 5 minut

Propojení mezi lesy a dostatkem potravin v Zambii nebylo nikdy tak zjevné. Lesy udržují úrodnost půdy, zabraňují erozi a regulují koloběh vody a mnozí lidé jsou na nich závislí kvůli dřevu, potravinám, léčivům a obživě. Odlesňování představuje čím dál větší ohrožení životního prostředí a potravinové bezpečnosti. V oblasti Barotské nivy na západě Zambie jsme spojili síly se Světovým fondem na ochranu přírody, abychom chránili přírodu i podpořili zemědělce. 

Komunitní přístup k ochraně přírody v Zambii: Dostatek jídla začíná v lese
© Foto: Tereza Hronová

V Západní provincii Zambie poskytují lesy útočiště, biologickou rozmanitost a jsou životně důležitým zdrojem potravy i živobytí v rurálních oblastech. Přesto dochází k odlesňování a degradaci půdy, což ohrožuje už tak křehkou rovnováhu. Podle organizace Global Forest Watch v letech 2002 až 2023 ztratila Zambie 10 % deštných pralesů, přičemž tři největší regiony jsou zodpovědné za 58 % veškerého úbytku stromového porostu v letech 2001 až 2023. 

Západní provincie mezi lety 2001 a 2023 ztratila 281 000 hektarů stromového porostu, což představuje 5% pokles. Jen v roce 2023 ubylo 19,3 tisíc hektarů původního lesa, což mělo za následek téměř 5,89 megatun emisí CO₂. Nejhůře postižené oblasti Kaoma, Lukulu a Sesheke zdůrazňují naléhavost úsilí o komunitní ochranu přírody.

Proto spolupracujeme s vesnicemi v Barotské nivě a místním poskytujeme znalosti a nástroje k ochraně životního prostředí. Tato partnerství stojí na vzájemném porozumění. Když si obyvatelé uvědomí, že ničení životního prostředí má přímý dopad na dostatek potravin a na jejich živobytí, stanou se těmi nejlepšími správci a ochránci svých přírodních zdrojů. 

Lesy a bezpečnost potravin jako spojené nádoby

Lesy mají zásadní význam pro produkci potravin, protože podporují zemědělství tím, že udržují úrodnost půdy, zabraňují erozi a regulují koloběh vody. Pro mnoho venkovských obyvatel Zambie jsou také přímým zdrojem obživy, neboť poskytují jedlé divoké ovoce, houby, med a léčivé rostliny. Navzdory svému nezpochybnitelnému významu čelí lesy silnému tlaku v důsledku neudržitelného využívání půdy, nadměrné závislosti na dřevěném uhlí a nevhodnému střídání pěstitelských postupů. Tradiční způsoby vaření na palivovém dřevě a dřevěném uhlí urychlují odlesňování. Schopnost lesů produkovat kyslík a potraviny tak oslabuje. 

Abychom tento problém vyřešili, spolupracujeme na udržitelných řešeních v oblasti hospodaření s půdou a lesy s místními komunitami, vládními agenturami, lídry, a Světovým fondem na ochranu přírody (World Wildlife Fund - WWF) díky financování z Jersey Overseas Aid (JOA) a České rozvojové agentury. 

Udržitelné řešení: O ochraně a komunitním obhospodařování půdy

Zahrnuli jsme místní samosprávy a vedení vesnic do procesu identifikace pozemků, které potřebují ochranu. Komunity samy vybraly 90 400 hektarů půdy, která má spadat pod ochranu lesnické a pastevecké správy.

Založili jsme tři komunitní lesnické skupiny, které podporují udržitelné postupy ochrany přírody, zatímco čtyři komunitní skupiny pro správu pasteveckých oblastí nyní regulují pastvu a zabraňují degradaci půdy. Oživili jsme také dříve neaktivní skupinu pro pastevectví.

Tyto úspěchy přesahují rámec ochrany přírody a pomáhají pečovat o lesy jako o zdroj potravin a základnu udržitelného zemědělství. Přestože místní komunity dobrovolně vyčlenily tyto pastviny a lesní oblasti a označily je za chráněné území, zásadní jsou v tomto ohledu formální rozhodnutí vlády.  

„Národní směrnice pro komunitní lesnictví nastiňují strukturovaný proces, který zahrnuje konzultace s místními úřady a tradičními vůdci, aby se zajistil konsensus komunit, předložení formálních žádostí o právní uznání a začlenění těchto oblastí do národních rámců ochrany přírody a územního plánování,“ říká vedoucí projektu Emmanuellah Nduba z Člověka v tísni. 

Podporujeme komunity v tomto náročném procesu, abychom zajistili, že jejich úsilí o ochranu přírody získá právní podporu a povede k dlouhodobé udržitelnosti.

Změny jednání a myšlení jednotlivců mají přímý vliv na udržitelnost

Důležitou součástí naší iniciativy je snižování závislosti na dřevěném uhlí a palivovém dřevu prostřednictvím podpory používání alternativních způsobů vaření. Skrze naše osvětové kampaně například obyvatelé vesnic osvojují výrobu a využívání ekobriket – čistší a udržitelnější palivo z organického odpadu. 

Během jedné z těchto kampaní v Mongu se o svůj pohled na věc podělila Regina Likezo Lumbala, 78letá pouliční prodavačka košťat místní výroby:  

„Dnes jsme se naučili něco významného. Místo kácení stromů můžeme vyrábět ekobrikety ze zemědělského odpadu a rostlinných zbytků. Přála bych si, aby lidé na vesnicích tuto změnu přijali. Musíme chránit naše stromy pro naše vnoučata.“ 

I speciální typy vařičů mohou pomoci snížit množství spáleného materiálu.

Abychom podpořili širší přijetí těchto řešení, navázali jsme spolupráci s místní organizací Mumwa Crafts Association, která je zkušená ve výrobě ekobriket a vylepšených vařičů. Ekobrikety i hliněné vařiče se lidé v komunitách učí také vyrábět a prodávat, což jim může zajistit příjem. 

Osvědčené postupy

Náš úspěch při zakládání komunitních skupin pro lesní hospodářství a komunitních výborů pro hospodaření na zemědělské půdě byl založen na silné spolupráci s tradičním vedením, zejména s Barotským královským zřízením (pozn. Barotské království je tradiční území kmene Lozi v Západní provincii), které bylo klíčové pro mobilizaci komunit a zajištění důvěry. Participativní mapování a transparentní vymezení pozemků posílilo místní správu, snížilo konflikty ohledně využívání půdy a zajistilo spravedlivé a inkluzivní řízení zdrojů.

Dalším klíčovým poznatkem byl význam adaptivního řízení. Zůstali jsme flexibilní a upravovali strategie na základě zpětné vazby od komunity, abychom zajistili jejich trvalé a úspěšné zapojení. Naší prioritou bylo také začlenění žen a mužů, přičemž ženy se aktivně účastní vedoucích funkcí a tvoří 40 % výkonných výborů skupin.

Dostatek jídla začíná v lese

Lesy nejsou jen pouhými stromy, ale posilují také odolnost vůči klimatickým změnám. Pokud jsou lesy chráněny a správně obhospodařovány jsou významným prostředím pro rozvoj zemědělství, zachovávají přirozenou biologickou rozmanitost a podporují živobytí bezpočtu lidí. I v budoucnu plánujeme podporovat společné úsilí komunit, politiků a partnerů v oblasti ochrany přírody. 


Autor: Grace Sikanda Namakau

Související články