Komunitní přístup k ochraně přírody v Zambii: Dostatek jídla začíná v lese
Publikováno: 9. 4. 2025 Doba čtení: 5 minut Sdílet: Sdílet článekPropojení mezi lesy a dostatkem potravin v Zambii nebylo nikdy tak zjevné. Lesy udržují úrodnost půdy, zabraňují erozi a regulují koloběh vody a mnozí lidé jsou na nich závislí kvůli dřevu, potravinám, léčivům a obživě. Odlesňování představuje čím dál větší ohrožení životního prostředí a potravinové bezpečnosti. V oblasti Barotské nivy na západě Zambie jsme spojili síly se Světovým fondem na ochranu přírody, abychom chránili přírodu i podpořili zemědělce.

V Západní provincii Zambie poskytují lesy útočiště, biologickou rozmanitost a jsou životně důležitým zdrojem potravy i živobytí v rurálních oblastech. Přesto dochází k odlesňování a degradaci půdy, což ohrožuje už tak křehkou rovnováhu. Podle organizace Global Forest Watch v letech 2002 až 2023 ztratila Zambie 10 % deštných pralesů, přičemž tři největší regiony jsou zodpovědné za 58 % veškerého úbytku stromového porostu v letech 2001 až 2023.
Západní provincie mezi lety 2001 a 2023 ztratila 281 000 hektarů stromového porostu, což představuje 5% pokles. Jen v roce 2023 ubylo 19,3 tisíc hektarů původního lesa, což mělo za následek téměř 5,89 megatun emisí CO₂. Nejhůře postižené oblasti Kaoma, Lukulu a Sesheke zdůrazňují naléhavost úsilí o komunitní ochranu přírody.
Proto spolupracujeme s vesnicemi v Barotské nivě a místním poskytujeme znalosti a nástroje k ochraně životního prostředí. Tato partnerství stojí na vzájemném porozumění. Když si obyvatelé uvědomí, že ničení životního prostředí má přímý dopad na dostatek potravin a na jejich živobytí, stanou se těmi nejlepšími správci a ochránci svých přírodních zdrojů.
Lesy a bezpečnost potravin jako spojené nádoby
Lesy mají zásadní význam pro produkci potravin, protože podporují zemědělství tím, že udržují úrodnost půdy, zabraňují erozi a regulují koloběh vody. Pro mnoho venkovských obyvatel Zambie jsou také přímým zdrojem obživy, neboť poskytují jedlé divoké ovoce, houby, med a léčivé rostliny. Navzdory svému nezpochybnitelnému významu čelí lesy silnému tlaku v důsledku neudržitelného využívání půdy, nadměrné závislosti na dřevěném uhlí a nevhodnému střídání pěstitelských postupů. Tradiční způsoby vaření na palivovém dřevě a dřevěném uhlí urychlují odlesňování. Schopnost lesů produkovat kyslík a potraviny tak oslabuje.
Abychom tento problém vyřešili, spolupracujeme na udržitelných řešeních v oblasti hospodaření s půdou a lesy s místními komunitami, vládními agenturami, lídry, a Světovým fondem na ochranu přírody (World Wildlife Fund - WWF) díky financování z Jersey Overseas Aid (JOA) a České rozvojové agentury.
Udržitelné řešení: O ochraně a komunitním obhospodařování půdy
Zahrnuli jsme místní samosprávy a vedení vesnic do procesu identifikace pozemků, které potřebují ochranu. Komunity samy vybraly 90 400 hektarů půdy, která má spadat pod ochranu lesnické a pastevecké správy.
Založili jsme tři komunitní lesnické skupiny, které podporují udržitelné postupy ochrany přírody, zatímco čtyři komunitní skupiny pro správu pasteveckých oblastí nyní regulují pastvu a zabraňují degradaci půdy. Oživili jsme také dříve neaktivní skupinu pro pastevectví.
Tyto úspěchy přesahují rámec ochrany přírody a pomáhají pečovat o lesy jako o zdroj potravin a základnu udržitelného zemědělství. Přestože místní komunity dobrovolně vyčlenily tyto pastviny a lesní oblasti a označily je za chráněné území, zásadní jsou v tomto ohledu formální rozhodnutí vlády.
Podporujeme komunity v tomto náročném procesu, abychom zajistili, že jejich úsilí o ochranu přírody získá právní podporu a povede k dlouhodobé udržitelnosti.
Změny jednání a myšlení jednotlivců mají přímý vliv na udržitelnost
Důležitou součástí naší iniciativy je snižování závislosti na dřevěném uhlí a palivovém dřevu prostřednictvím podpory používání alternativních způsobů vaření. Skrze naše osvětové kampaně například obyvatelé vesnic osvojují výrobu a využívání ekobriket – čistší a udržitelnější palivo z organického odpadu.
Během jedné z těchto kampaní v Mongu se o svůj pohled na věc podělila Regina Likezo Lumbala, 78letá pouliční prodavačka košťat místní výroby:
I speciální typy vařičů mohou pomoci snížit množství spáleného materiálu.
Abychom podpořili širší přijetí těchto řešení, navázali jsme spolupráci s místní organizací Mumwa Crafts Association, která je zkušená ve výrobě ekobriket a vylepšených vařičů. Ekobrikety i hliněné vařiče se lidé v komunitách učí také vyrábět a prodávat, což jim může zajistit příjem.
Osvědčené postupy
Náš úspěch při zakládání komunitních skupin pro lesní hospodářství a komunitních výborů pro hospodaření na zemědělské půdě byl založen na silné spolupráci s tradičním vedením, zejména s Barotským královským zřízením (pozn. Barotské království je tradiční území kmene Lozi v Západní provincii), které bylo klíčové pro mobilizaci komunit a zajištění důvěry. Participativní mapování a transparentní vymezení pozemků posílilo místní správu, snížilo konflikty ohledně využívání půdy a zajistilo spravedlivé a inkluzivní řízení zdrojů.
Dalším klíčovým poznatkem byl význam adaptivního řízení. Zůstali jsme flexibilní a upravovali strategie na základě zpětné vazby od komunity, abychom zajistili jejich trvalé a úspěšné zapojení. Naší prioritou bylo také začlenění žen a mužů, přičemž ženy se aktivně účastní vedoucích funkcí a tvoří 40 % výkonných výborů skupin.
Dostatek jídla začíná v lese
Lesy nejsou jen pouhými stromy, ale posilují také odolnost vůči klimatickým změnám. Pokud jsou lesy chráněny a správně obhospodařovány jsou významným prostředím pro rozvoj zemědělství, zachovávají přirozenou biologickou rozmanitost a podporují živobytí bezpočtu lidí. I v budoucnu plánujeme podporovat společné úsilí komunit, politiků a partnerů v oblasti ochrany přírody.