UKRAJINA: PROHLÁŠENÍ HUMANITÁRNÍCH ORGANIZACÍ K ÚTOKŮM NA CIVILNÍ OBYVATELSTVO A CIVILNÍ INFRASTRUKTURU

Publikováno: 11. 4. 2022 Doba čtení: 5 minut
Support to the collective centers in Lviv region
© Foto: Alberto Lores

My, níže podepsaní zástupci humanitárních organizací, jsme znepokojeni rozsahem humanitárních potřeb, cílenými útoky a zabíjením civilistů a sexuálním násilím, jehož jsme svědky v různých oblastech Ukrajiny.

Cílení na hustě obydlené oblasti a kolektivní zbavování civilistů jejich práva na přístup k základním potřebám, nezbytným službám, humanitární pomoci, ochraně a bezpečné evakuaci - stejně jako cílení na civilní objekty, jako jsou nemocnice, vzdělávací instituce a obytné budovy, jsou hrubým porušením mezinárodního humanitárního práva.

Jako zástupci humanitárních organizací, které se řídí zásadami neutrality, nezávislosti a nestrannosti, jsme vážně znepokojeni pokračujícími bojovými akcemi a neúspěšným úsilím mezinárodního společenství o vyjednání a zajištění příměří. Zastavení nepřátelských akcí je nezbytně nutné proto, aby se zastavilo zabíjení civilistů a utrpení lidí na Ukrajině. Pozorně sledujeme probíhající jednání na vysoké úrovni pod vedením OSN a požadujeme, aby tato jednání měla pozitivní výsledek pro humanitární situaci přímo na místě.

Nic nemůže ospravedlnit pokračující utrpení civilistů, zejména dětí a žen, starších žen a mužů a lidí se zdravotním postižením v Buči, Irpini, Hostomelu, Borodjance, Mariupolu a v dalších ukrajinských regionech. Všechny strany konfliktu musí dodržovat své mezinárodní závazky, včetně toho, že nebudou útočit na civilisty a životně důležitou veřejnou infrastrukturu, jako jsou nemocnice, školy a dodávky vody a elektřiny. Ani jedna strana konfliktu nesmí ve svých řadách tolerovat sexuální násilí. Takové závažné porušování zákonů a zvyklostí platných v ozbrojených konfliktech by se mohlo rovnat válečným zločinům.

"Nikdy nezapomenu na den, kdy jsem se snažila dostat z Irpině. Byla jsem venku, když zasáhli auto mého souseda. Otec zemřel a matka s dítětem byli zraněni. Je těžké se s tím smířit a není možné to pochopit. Zoufale si přeji, aby tato válka skončila," - Olha, seniorka z Irpině, která je v současné době vysídlena na západní Ukrajině.

Vyzýváme k uzavření seriózní politické dohody o ochraně civilistů, včetně bezpečného a dobrovolného průchodu pro lidi, kteří chtějí opustit rizikové oblasti napříč Ukrajinou. Zároveň musí být respektováno jejich právo určit si cíl evakuace v souladu se čtvrtou Ženevskou konvencí.

Obě strany konfliktu musí urychleně umožnit neomezený přístup humanitární pomoci, což umožní humanitárním pracovníkům a dobrovolníkům urychleně poskytovat lidem v nouzi život zachraňující pomoc a lékařskou podporu. Podle čtvrté ženevské úmluvy a rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2286 musí být za všech okolností respektován a chráněn zdravotnický personál a zdravotnická zařízení, jako jsou nemocnice a další zařízení, která byla zřízena pro zdravotnické účely. Zdravotnická zařízení nesmí být napadána a přístup k nim nesmí být omezen.

Mezinárodní společenství, včetně Rady bezpečnosti OSN a Valného shromáždění OSN musí přijmout přísnější opatření k ukončení nepřátelských akcí a potvrdit víru v základní lidská práva a podmínky, za nichž lze zachovat dodržování závazků vyplývajících ze smluv a dalších zdrojů mezinárodního práva.

Doplňujeme a opakujeme své požadavky ze 4. března 2022:

● Okamžité zastavení nepřátelských akcí a útoků na civilisty, civilní objekty a infrastrukturu;

● Všechny strany konfliktu musí dodržovat Mezinárodní humanitární právo (MHP). Útoky zaměřené na civilní obyvatelstvo a veřejnou infrastrukturu, včetně zařízení, která jsou nezbytná pro přežití civilistů, jsou podle MHP zakázány. V žádném případě nesmí nepřátelské akce ohrozit práva, blahobyt a bezpečnost civilního obyvatelstva nebo civilních objektů, jako jsou mimo jiné školy, zdravotnická střediska, tržiště nebo zemědělská půda;

● Bezpečný a neomezený přístup humanitární pomoci, a to i skrz oblasti bojů, aby se humanitární pomoc dostala ke všem potřebným, zejména k obzvlášť zranitelným osobám, s ohledem na nezávislost a neutralitu humanitárních organizací a ochranu humanitárního personálu a dobrovolníků;

● všechny děti mají právo na dodržování Úmluvy o právech dítěte, která vyzývá všechny osoby, aby zohledňovaly nejlepší zájem dítěte. Během ozbrojeného konfliktu poskytuje MHP obecnou ochranu dětem jako osobám, které se neúčastní nepřátelských akcí a speciální ochranu jako zvláště zranitelným osobám. Protokol I, článek 77: "Děti jsou předmětem zvláštní úcty a jsou chráněny před všemi formami neslušných útoků. Obě strany konfliktu jim poskytnou takovou péči a pomoc, jakou mohou potřebovat, ať už z důvodu svého věku nebo z jakéhokoli jiného důvodu";

● všechny strany musí dodržovat své závazky vyplývající z rezolucí Rady bezpečnosti týkající se dětí a ozbrojených konfliktů a zabránit zabíjení a mrzačení, verbování, využívání, sexuálnímu vykořisťování a sexuálnímu násilí vůči dívkám, chlapcům a dospívajícím;

● všechny strany konfliktu si musí připomenout základní Deklaraci o bezpečných školách, aby zajistily ochranu všech dětí a zařízení včetně škol, školek a nemocnic, kde se děti nacházejí. Celá škála nositelů povinností a ozbrojených aktérů musí zajistit, aby děti a osoby, které se o ně starají zůstaly v bezpečí bez ohledu na převládající okolnosti;

● Rada bezpečnosti OSN, aby dodržovala svůj mandát, zajistila ochranu civilistů a udržovala mezinárodní mír a bezpečnost mimo politické spory;

● seriózní politickou dohodu o ochraně všech civilistů uvězněných v rizikových oblastech kdekoli na Ukrajině, včetně bezpečného a dobrovolného průchodu pro lidi, kteří chtějí odejít, humanitárního koridoru a jeho ochrany. Současně musí být respektováno jejich právo určit si cíl evakuace v souladu se čtvrtou Ženevskou úmluvou;

● zajistit plnou spolupráci s OSN a MVČK s cílem usnadnit provádění a monitorování bezpečných a systematických průchodů, které umožní rychlý průjezd humanitárních nákladů a konvojů, včetně bezpečného průchodu všech civilistů a humanitárních pracovníků;

● všechny země, aby rovným způsobem přijímaly všechny cizí státní příslušníky a osoby bez státní příslušnosti prchající z Ukrajiny bez ohledu na jejich národnost, sexuální orientaci, genderovou identitu, zemi původu, náboženské vyznání, rasu nebo etnický původ;

● všechny finanční prostředky na zmírnění utrpení lidí postižených konfliktem na Ukrajině musí být dostatečné a flexibilní, nebo je nutné najít nové finanční zdroje a přizpůsobit je místním aktérům. Nesmí být odváděny z jiných nedostatečně financovaných humanitárních krizí, které probíhají po celém světě.

RIGHT to PROTECTION

Action Against Hunger